Kuşlarda Polyomavirus ve Circovirus (PBFD) Hastalıkları Tanımı

Kuşlarda Polyomavirus ve Circovirus (PBFD) Hastalıkları Tanımı

Bu hastalık ilk olarak 1903 yılında Avustralya Ormanlarında Kükürt Tepeli Kakudu papağanında görülmüştür. Hastalık ikinci kez 1907 Yılında Güney Avustralya da görününce ciddi bir incelemeye alınmıştır. Hastalığa kısaca PBFD denilmiştir. PBFD o zamandan beri , Dünya çapında bir dağılımla Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda’da yayılarak tehdit oluşturan bir tür tüy virüsü olarak tanımlanmıştır. Kuşlar üzerinde etkisi oldukça ciddi ve bulaştır. Hastalık yavaş seyreder ve bağışıklık sistemini ele geçirmektedir.

PBFD genellikle yavru ve genç Kuşlarda görünse de, ancak yer yaştan kuşlar hastalığa yenik düşebilir. Hastalık akut ve kronik olarak iki sendrom görmektedir. Akut hastalıkta, lökopeni, yeşil ishal ve hepatik nekrozun neden olduğu ölümle ilişkili hızlı depresyon gelişimi vardir.
Hastalıktan etkilenen kuşların karaciğerinde ve safrasında yüksek BFDV titreleri saptanabilir ve bazıları belirgin tüy lezyonları olmadan karaciğer yetmezliğinden ölebilir. Etkilenen tüyler, genellikle tüy kınından çıkmadan önce nekroz noktasından kırılır. Virüs genelde Uçuş ve Kuyruk tüylerini etkilemektedir, ilk olarak onlar düşer. Tüy yolları, iltihaplanma ve ödem nedeniyle akut bir şekilde şişebilir ve hassas hale gelebilir. Kuşlar genellikle sistemik olarak hasta, anoreksik olarak kusarlar. Klinik belirtilerin ortaya çıkmasından 1 ila 2 hafta sonra aniden ölüm meydana gelebilir.

Daha yaygın olarak, PBFD, gelişimi ve ilerlemesi açısından sinsi olan kronik bir hastalık olarak gelişir; distrofik tüyler, tüy döktükçe normal tüylerin yerini alır. Bu şekilde, PBFD’den etkilenen bir kuş, başka hastalık belirtileri göstermeden yavaş yavaş tüylerini kaybedebilir.
Kronik Tüy distrofisinin paterni, hastalık ilk başladığında kuşun içinde bulunduğu deri değiştirme aşamasıyla ilgilidir; genellikle iki taraflı simetriktir ve yavaş ilerleyicidir.

Kuşlarda Polyomavirus ve Circovirus (PBFD) Tedavisi
Bu hastalığın tedavisi maalesef henüz bulunamamıştır. Hastalık belirtisi görünen yavru ve gençlerde probiyotikler ,katkılar ve hemopoyetik ilaçlarla bağışıklık sistemini güçlendirerek tüylerin tekrar çıkması sağlanabilir ama bu tüy geçiş döneminde bağışıklık düştüğünde tekrar seyreder iyileşme olmuyor.
PBFD’nin farklı patolojik özellikleri vardır ve çoğu durumda varsayımsal bir tanı yalnızca klinik muayene ile elde edilebilse de, PBFD’yi benzer deri hastalıklarından (örn. akut avian polyomavirus enfeksiyonu, kronik hipotiroidizm) ayırt etmek için daha ileri testler yapılmalıdır. Testleri Her gün düşen Tüylerle laboratuvar ortamında incelenerek verilecek probiyotik ve hemopoyetik ilaçlarla bağışıklık sistemini güçlendirilerek, Tüylerin tekrar çıkmasına sağlıklı görünmesine yardımcı olunabilir.

Anemi ve hipoproteinemi gibi klinikopatolojik bozukluklar spesifik değildir. Tüy folikülü veya tüy biyopsilerinin histolojik incelemesi klinik hastalığı doğrulayabilir ancak kuluçka dönemindeki BFDV enfeksiyonunun teşhisi veya BFDV taşıyıcılarının saptanması için uygun değildir. Bu sadece Hastalığını durdurmak ve ilerlemesini engellemek için teşhis ve sonuçlanamayan bir tedavidir..

Yorum gönder