Forpus Papağanı İçin Genel Bilgiler

Forpus Papağanı İçin Genel Bilgiler

Forpus Papağanı Özellikleri

Forpus papağanı dünyanın en küçük ve sevimli papağanlarıdır. Bu küçük ve oldukça yaramaz papağanları tanıyalım…
Bu ufak papağanların anavatanı Güney Amerika’dır. Ortalama boyları dişiler 10-12 cm erkekler ise dişilerden biraz daha iridirler 12-14 cm arasında değişir.
Ömürleri 15-25 yıl arası değişmektedir.
Ağırlıkları 24 ila 30 Gr arasında cinsiyete bağlı değişir.
Klasik renkleri yeşil ve mavi tonları olsa da 7 alt grubu bulunmaktadır.
Yeşil ve tonları
Mavi ve tonları
Yeşil ve mavi piedler
Gri ve mavi beyazlar
Fallow ve cinnemonlar
Olive ve mauveler
İnolar (lutino ve albino)
Forpus papağanları diğer papağan türlerine göre daha sakin ve sessiz yapıda olsalar da kendi aralarında çok agresif ve kıskançtırlar.
Sahibine bağlı olan bu küçük papağanların duygusal olduğunu ve ilgiyi sevdiklerini gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim.
Taklit yeteneği yüksek olan bu küçük papağanların zekasına hayran kalınır, erkeklerin konuşma yeteneği vardır ve dişiler ise erkeklerden daha uysal daha insancıldırlar. Dişilerin ısırma huyları olmaz. Forpus papağanları oyuncaklarla oynamayı çok severler. Oyun parkurlarına çabuk alışırlar.
Eğer yanına sonradan bir arkadaş alacaksanız ilk aldığınızda eş yavru olarak almak daha mantıklı olur.Alışma ve anlaşma açısından önemlidir. Sonradan yani sizinle bağ kurduktan sonra yanına bir arkadaş almak kıskançlık açısından kavga etmelerine sebebiyet verir.
Cinsiyet ayırımı klasik renklerde kolay olsa da bazı mutasyonlarda oldukça zordur.
Erkek kuşların kanat başları, koltuk altları ve sırt kısımlarında koyu canlı renk tonları olur, dişilerde ise daha sade ve mat olur. Erkekler dişilerden daha iri ve gösterişli olurlar. İnolarda bu özellikler görülmez ama ino erkeklerin maskesi ve iriliklerinden anlaşılır ayrıca albinolarda mavi loş ışıkta erkeklerin kanat altı parlak açığa dönüşmektedir. Lutinoların erkekleri daha iri olup yüz maskesinde beyazlık görülür.

Forpus Papağanı Beslenmesi

Forpuslar menü seven papağan türüdür.
Menüleri zengin olmalıdır. Çeşitli sebze, meyve, tohum ve böceklerle güzel bir beslenme programı yapabilirsiniz. Bu menüler her gün farklı olabilir ve kuşların konumuna , durumuna göre diyet uygulayabilirsiniz.
Forpuslara sebze olarak mevsiminde brokoli, karnabahar, havuç, kırmızı pancar, kabak, kereviz, hindiba, kırmızı lahana, semiz otu, kara lahana yaprağı, ıspanak, maydanoz sapı, Marul, yeşil yapraklılar ,koçanlı mısır ve domates verilebilir. Bunları hem haşlanmış hemde çiğ olarak verebilirsiniz.
Forpuslara meyve olarak mevsiminde kiwi, çilek, muz, elma, portakal, mandalina, üzüm, şeftali, armut, mango, ananas, kayısı, kavun ,karpuz ve ahududu verilebilir. Meyveler çekirdeksiz verilir.
Forpuslara tohum karışımı veya sade oranlı olarak da çekirdek, kenevir tohumu, ak, sarı, kızıl, siyah darılar, aspur, yulaf, Nijer, aspir, japon darısı, kızıl dal darı taneleri verilebilir.
Kurutulmuş taze meyve taneleri diyete eklenebilir.
Dal darı olmazsa olmazlarındandır.
Forpuslara böcek ve lavra olarak un kurdu ve morio kurdu uygundur. Ayrıca protein tozu veya haşlanmış tavuk göğsü, karides duruma göre menülerinde haftada bir kez verilmesinde sakınca yoktur
Grit kum, toprak, kömür ve kili sindirimleri için düzenli olarak günlük verilmesi gerekmektedir.
Gaga taşı, kalamar kemiği ve mineral bloklarda kafeste belli sürelerde bulundurmak gerekiyor.
İyot (tuz)ihtiyaçları için her 3 ayda bir Grit kumlarına darı tanesi büyüklüğünde 4 veya 5 parça Himalaya tuzu verilmesi iyi olur.

Forpus Papağanı Kafesi ve Teçhizatı

Forpuslar oyuncu ve hareketli kuşlardır, bu yüzden kafeslerinin yeterince büyük olması gerekiyor. İki kuş için olacak kafes ölçüsü en az 55*45*40 olması yaşam alanlarına uygun olur.
Kafes tabanında ızgara olması sağlık açısından daha iyi olacaktır.
Kafeslerinde olması gereken teçhizatlar, iki yemlik, suluk, iki adet tahta tünek, kumluk, mamalık, kalamar kemiği tutacağı, sebzelik, dal darı tutacağı, salıncak, top, merdiven gibi çeşitli oyuncaklar olabilir.

Forpus Papağanı Üretimi

Forpuslar diğer papağanlar gibi tek eşlidirler.
Eğer forpus papağanı üretmek istiyorsanız yapmanız gereken bir kaç önemli kural vardır.
*Forpusların gerekli ortamı sağlanmalıdır.
*Ortamın nemi ve ısısı mevsime göre dengede tutulmalıdır. En ideal ısı 20-25 nem ise 50-70 arasında olmasına dikkat edilmelidir.
*Eşleme yaparken kuşların akraba olmamasına ve genetik, kronik hastalıklar taşımadığına dikkat edilmelidir. Renk kombinesine ve sağlıklı olmasına ayrıca bakılmalıdır.
*Eşlemeler yavruyken yapılması birlikte büyüyüp birbirine alışması ve adapte olması açısından önemlidir bu yüzden yavru olarak aldığınız erkek ve dişi forpus papağanlarını bir yaşına kadar büyütüp sonra yuvalık takılması uygun olur. Yuvalığın plastik folluklu olması ve içinde ağaç parçacıkları, çam talaşı veya Palmiye yaprakları olması işi hızlandıracağını bildirmek isterim.
*Üretime hazırlık yaparken kalsiyum, mineral, protein ve vitamin ihtiyaçlarını vermek gerekir.
*Yumurtlama olana kadar sebzeli mama ve meyve tabağı verilebilir.

Not: Üreme döneminde forpus papağanları çok agresif olurlar eşini kıskanırlar bu yüzden rahatsız etmemek iyi olacaktır…

Yorum gönder