Kuşlarda Lipoma (Yağ Bezesi) Nedir Nasıl Oluşur?

Kuşlarda Lipoma (Yağ Bezesi) Nedir ve Nasıl Oluşur?

Muhabbet Kuşların çeşitli bölgelerinde (kanat, bacak, sırt ve Kuyruk sokumu) çıkan yumru şeklinde yağ bezeleri ilk görüldüğünde endişeye neden olabiliyor. Lipomlar kanser değildir kuşun vücuduna bir zararı yoktur. Kontrolsüzce büyümesi kuşta ağrı yapsada bu küçük bir operasyonla ameliyatla alınabilir. Lipomlar genelde cilt dokusu altında ve kas dokusu üzerinde çıkarlar. Bu kitleler yavaş büyüyen yağ hücrelerinden oluşurlar. Bu bezeler genelde iyi huyludurlar. Parmağınızla bastığınızda kolay hareket edebilen yağ bezeleridir. Kuşlarda Yağ bezelerinin nedenleri tam olarak bilinmez genetik, obezite, düzensiz ve sağlıksız beslenme, Yaşlı kuşlarda ve darbeye bağlı travmalarda görülmektedir.
Kanat ve kuyruk sokumunda çıkan lipomlarda genelde tüyler görünmektedir, bu görünüm şeffaf deri altında olduğu için gözle dikkatlice bakılınca görünebilmektedir.
Karında ve bacaklarda olan lipomlar ise gözle görünmeyen ve parmakla basılınca hareket edebilen yağ bezeleridir.

Kuşlarda Lipoma (Yağ Bezesi) Nasıl Alınır ve Tedavisi

Lipomlu hastaya yapmamız gereken beslenmesine dikkat etmek protein ağırlıklı yiyecekler vermeyelim daha çok bitkisel besleme yapalım. Hasta bölgeyi kaşıyorsa patlamaması için boyunluk takılması uygundur.
Hastanın yanında başka kuş varsa yalnız bırakılmalıdır.
Bu tedavi cerrahi olduğu için Kanatlı uzmanı veya tecrübe edinmiş eğitimini görmüş uzman tarafından yapılmaktadır. Bazı bölgelerde delerek cımbızla çekilir.Bazı bölgelerde ise neşter yardımı ile kesilir alındıktan sonra dikilir.
Lipom alındıktan sonra yara batıkon ile pansuman yapılıp ve dezenfekte edilmelidir. Kafesi ve ortamı her zamankinden daha temiz hijyenik tutulmalıdır. Hekimin verdiği hemopoyetik ilaçlar ve ağrı kesici ilaçların düzenli olarak verilmesi çabuk iyileşme açısından önemlidir.

Önemli Not: Tecrübeniz yoksa evde denemeyiniz mutlaka kanatlı uzmanına götürün

Yorum gönder